slider-somn-bun-2

Ce saltea mi se potriveste?

Cheia unui somn odihnitor este in primul rand alegerea saltelei potrivite. O saltea slaba calitativ sau pur si simplu una gresit aleasa duce la disconfort, probleme cu odihna sau chiar la dureri ale coloanei vertebrale. Pe de alta parte, o saltea de calitate, potrivita nevoilor tale, poate ajuta la scaderea nivelului de stress (daca dormim intr-o pozitie confortabila, avem sanse mai mari sa ne odihnim, iar un somn odihnitor se poate traduce printr-o stare de sanatate corespunzatoare).

Primul indicator de care trebuie sa tinem cont in alegerea unei saltele este fermitatea acesteia. Salteaua trebuie sa iti sustina corpul in pozitia neutra, adica pozitia culcat pe spate, in care coloana isi mentine curbura ei naturala iar umerii, capul, fesele si calcaiele reprezinta punctele de sustinere. Daca salteaua este prea dura, va exercita o presiune crescuta pe aceste puncte de sustinere. Daca este prea moale, acestea nu vor fi sustinute destul, presiunea exercitandu-se asupra intregului corp.

Un alt aspect de care trebuie tinut cont in alegerea saltelei potrivite este dimensiunea acesteia. Salteaua se alege de obicei in functie de dimensiunea somierei sau a patului, insa ar trebui aleasa in functie de nevoile tale. Astfel, salteaua trebuie sa fie cu cel putin 15 cm mai mare decat inaltimea ta pentru a evita dormitul in afara saltelei. Latimea recomandata pentru o saltea simpla pentru o persoana medie este de 80-100 cm, iar pentru una dubla este de minim 160 cm.

Inaltimea saltelei trebuie sa aiba minim 18 cm pentru o sustinere buna. Calitatea saltelelor creste odata cu inaltimea lor insa nu este obligatoriu ca o saltea groasa sa fie neaparat si foarte buna.
Pentru a alege cea mai potrivita saltea pentru tine, incearca in showroom mai multe modele de saltea, de fermitati si dimensiuni diferite. Daca o saltea nu e cofortabila in showroom, sigur nu va fi nici dupa ce o achizitionezi.

Saltele memory foam

Saltelele memory foam sunt fabricate dintr-un material care se muleaza pe corpul tau si isi mentine forma in timpul somnului. O saltea memory foam de calitate va distribui uniform greutatea corporala reducand astfel semnificativ punctele de presiune. Au o buna sustinere si sunt recomandate persoanelor cu dureri de spate. Ele se recomanda in special persoanelor care nu se misca mult in timpul somnului. Datorita proprietatilor care le fac sa ia forma corpului, acestea retin caldura asa ca nu sunt recomandate persoanelor care nu suporta caldura in timpul somnului. Stratul de memory foam trebuie sa fie de minim 5 cm pentru a vorbi despre o saltea de calitate.
Atentie: saltelele memory foam se folosesc doar pe partea cu strat memory foam!

Saltele cu arcuri

Saltelele cu arcuri sunt de departe cele mai bine vandute saltele. Interiorul acestora este format fie din arcuri continue (superortopedice, superortopedice lux) fie din arcuri impachetate individual (pocket spring). Acest tip de saltea are diferite grade de fermitate in functie de modelul de arcuri sau de densitatea spumei poliuretanice folosita.
Saltelele cu arcuri au de obicei doua fete: pentru iarna si pentru vara si au fie un buton de aerisire, fie o banda space air. Se recomanda folosirea pe ambele fete pentru o durabilitate cat mai indelungata.

Saltele latex

Latexul este un material foarte dens insa in acelasi timp si foarte flexibil, motiv pentru care saltelele latex sunt cunoscute pentru durabilitate.
Latexul poate fi natural – obtinut din seva arborelui de cauciuc – sau sintetic. Cel natural are proprietati anti-bacteriene si anti-alergenice si permite in acelasi timp o foarte buna ventilatie a saltelei.
Latexul sintetic este o alternativa mai ieftina a celui natural si are o durata de viata apropiata cu acesta.
Avantajele saltelelor latex sunt in primul rand la nivelul confortului oferit – ambele ofera un grad sporit de confort prin reducerea punctelor de presiune.
Atentie: saltelele latex se folosesc doar pe partea cu strat latex!